Božić je vrijeme obiteljskih okupljanja, radosti i slavljenja, a u mnogim dijelovima Hrvatske, među kojima je i Požega, ovaj blagdan ima posebnu tradiciju. Jedan od najsvjetlijih trenutaka blagdanskog stola u ovom dijelu zemlje svakako je pečeni odojak. Ovaj običaj nije samo kulinarski užitak, već duboko ukorijenjena tradicija koja simbolizira zajedništvo, obiteljske vrijednosti i povezanost s prirodom i zemljom.

Pečenje odojka na ražnju u Požegi i njezinoj okolici ima dugu povijest. Iako je ovo jelo često pripremano za posebne prigode, poput Božića i drugih blagdana, tradicija pečenja mesa na otvorenom vatra ima korijene u seoskoj tradiciji. U prošlim vremenima, kada su ljudi živjeli u seoskim sredinama, meso se često pečilo na otvorenom, jer je to bio najjednostavniji način pripreme hrane za velike obiteljske skupove.

Odojak, mlado prase koje se priprema za pečenje, simbolizira obilje i prosperitet, a u Božiću je posebno povezano s rođenjem Isusa Krista, koji se prema kršćanskoj tradiciji doživljava kao “dar” čovječanstvu. Pečenje odojka na ražnju postalo je neizostavan dio blagdanske tradicije, jer okuplja obitelj i prijatelje, pružajući priliku za zajednički rad, smijeh i uživanje u ukusnom obroku.

Pečenje odojka na ražnju u Požegi  i njezinoj široj okolici obično je zajednički obiteljski posao, u kojem sudjeluju svi članovi obitelji, a ponekad i susjedi i prijatelji. Prvo, odojak se temeljito priprema. U odnosu na težinu odojka treba posoliti s 2 do 3% posto soli. Kako bi sol što bolje prodrla u meso, nožem se prave rupe ispod svake plećke i buta te se napune manjom količinom soli.

Kada je odojak pripremljen, dolazi trenutak kada se postavlja na ražanj. Ražanj se obično postavlja iznad vatre na posebno pripremljenoj mjestu – to mogu biti drvene potpore ili metalne šipke. Pečenje na ražnju zahtijeva strpljenje i pažljivo okretanje, jer je važno da meso ravnomjerno poprimi boju i da se ne prepeče. Za pečenje u idealnim uvjetima potrebna vam je trećina kubičnog metra drva, a najbolje je da to budu bukva i grab. Pečenje traje između 3 do 5 ili 6 h, ovisno o težini.

Za to vrijeme, obitelj i gosti okupljeni oko vatre uživaju u društvu, pjevaju božićne pjesme, razmjenjuju poklone i pričaju priče iz prošlih Božića. To je trenutak kada se cijela zajednica povezuje, a miris pečenog mesa širi se iz dvorišta, pozivajući sve na uživanje u obroku.

(FOTO: B.P.)