Medvjeđi luk (Allium ursinum), poznatiji u ovom dijelu Hrvatske kao srimuš, jedna je od omiljenih proljetnih namirnica koju često možemo pronaći u šumama Parka prirode Papuk. Ova biljka ima karakterističan miris koji podsjeća na druge vrste luka, a koristi se u pripremi raznih jela, od salata do juha. U ovo doba godine, medvjeđi luk uživa posebnu popularnost među ljubiteljima prirodnih okusa i ljekovitih biljaka.

Međutim, prilikom branja medvjeđeg luka, potrebno je biti vrlo oprezan, jer ga je moguće zamijeniti s nekoliko sličnih vrsta koje mogu biti opasne, pa čak i smrtonosne. Najveća opasnost dolazi od mrazovca (Colchicum autumnale)

Mrazovac

te đurđice (Convallaria majalis), koje se svojim izgledom mogu pomalo sličiti medvjeđem luku, ali su vrlo otrovne, upozoravaju iz Parka prirode Papuk.

Đurđica

-Jedna od ključnih razlika između medvjeđeg luka i ovih opasnih biljaka je miris. Medvjeđi luk ima karakterističan miris luka, dok mrazovac i đurđica nemaju tu osobinu. Osim toga, postoje i druge razlike u izgledu. Mrazovac ima tamnije, kožastije i izduženije listove koji ne posjeduju lisnu peteljku, dok đurđica ima okruglaste listove koji obično nisu smješteni u gušće rozetice, već su pojedinačni ili u paru- napominju.

Zbog ovih opasnosti, Park prirode Papuk poziva sve ljubitelje prirode i branja biljaka na oprez i savjetuje da se, ukoliko niste sigurni u identifikaciju biljke, konzultirate s stručnjacima ili iskusnim bralicama.

(Izvor i foto: Park prirode Papuk)