Medvjeđi luk (Allium ursinum), poznatiji u ovom dijelu Hrvatske kao srimuš, jedna je od omiljenih proljetnih namirnica koju često možemo pronaći u šumama Parka prirode Papuk. Ova biljka ima karakterističan miris koji podsjeća na druge vrste luka, a koristi se u pripremi raznih jela, od salata do juha. U ovo doba godine, medvjeđi luk uživa posebnu popularnost među ljubiteljima prirodnih okusa i ljekovitih biljaka.
Međutim, prilikom branja medvjeđeg luka, potrebno je biti vrlo oprezan, jer ga je moguće zamijeniti s nekoliko sličnih vrsta koje mogu biti opasne, pa čak i smrtonosne. Najveća opasnost dolazi od mrazovca (Colchicum autumnale)

te đurđice (Convallaria majalis), koje se svojim izgledom mogu pomalo sličiti medvjeđem luku, ali su vrlo otrovne, upozoravaju iz Parka prirode Papuk.

-Jedna od ključnih razlika između medvjeđeg luka i ovih opasnih biljaka je miris. Medvjeđi luk ima karakterističan miris luka, dok mrazovac i đurđica nemaju tu osobinu. Osim toga, postoje i druge razlike u izgledu. Mrazovac ima tamnije, kožastije i izduženije listove koji ne posjeduju lisnu peteljku, dok đurđica ima okruglaste listove koji obično nisu smješteni u gušće rozetice, već su pojedinačni ili u paru- napominju.
Zbog ovih opasnosti, Park prirode Papuk poziva sve ljubitelje prirode i branja biljaka na oprez i savjetuje da se, ukoliko niste sigurni u identifikaciju biljke, konzultirate s stručnjacima ili iskusnim bralicama.
(Izvor i foto: Park prirode Papuk)